FUTBOL OKULLARIMIZ VE GENÇ TAKIMLARIMIZLA İLGİLİ BİLMEK İSTEDİĞİN HER ŞEY
Merhaba
Bu metni okumaya başladığınıza göre futbolu seviyorsunuz. Belki siz futbolcu olmak için oldukça yaşlısınız ama belki torununuz belki yeğeniniz için böyle bir hayaliniz var. Kendi çocuğunuz için de böyle bir gelecek çizmiş olabilirsiniz. İsterseniz biz de sizin gibi onunla konuşalım. Bu metinde hep ona, futbolcu olmak isteyen o çocuğa hitap edelim.
Yani Sana!
Bizimle ilgili aklına gelen soruları cevaplayalım mı?
ÇOK YETENEKLİYİM FUTBOLCU OLMAK İÇİN OKULA GİTMEK ZORUNDA MIYIM?
Hızlı koşabiliyorsun demek, çok güzel, Toplara sert vuruyorsun, daha da iyi. Çalım da atabiliyorsun, tebrik ederiz. Kafa toplarında da iyisin, bu da harika! Ama bunların hepsi, iyi bir futbolcu olmak için yeterli mi?
Değil! Çünkü futbol bir takım oyunu. Arkadaşların olmadan sadece bir topla oynayabilirsin. Oysa takımın bir parçası olmadan futbolcu olamayız. Futbol okulunda her şeyden önce sana yeni arkadaşlar kazandıracağız. Bir takımın olacak!
Kaleci misin veya santrafor? Her ikisinin de ayrı ayrı görevleri olduğunu herkes bilir. Biri gol atar. Diğeri kurtarır. Peki sence her iki stoper de aynı şeyleri mi yapar? Veya kanatlarda oynayan ikilinin, saha içindeki görevleri aynı mıdır? Evet biraz kafanın karıştığının farkındayız, sorun değil. Amacımız bu karışıklığı gidermek.
Bizim okulumuza geldiğinde futbolun televizyondan göründüğü gibi kolay olmadığını öğreneceksin. Ama merak etme. Futbol bir oyundur. Kuralları öğrenince hiç bir oyun zor değil. Hem sen çalım atabiliyor, sert şutlar çekebiliyor, kafa toplarına da gayet iyi vuruyorsun; kuralları da öğrendiğinde seni kimsenin tutamayacağına eminiz. Elbette futbolcu olmak için futbol okuluna gitmek zorunda değilsin. Ama siz çocuklar yapmayı istediklerinizi ne kadar erken öğrenirseniz, o kadar güzel yapıyorsunuz.
FUTBOL OKULUNA KAYDOLMAK İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR?
Gençlerbirliği, senin gibi Ankaralı çocuklar için büyük şans. Nasıl diyelim: yaşıtların içinde başarıya en yakın olan ensin. Eğer futbolcu olmak istiyorsan biz buradayız. Bu konudaki başarımızdan haberin var, biliyoruz. Stadyumda olsun televizyonda olsun izlediğin futbolculardan bazıları burada, bizim okulumuzda yetiştiler.
Onlardan bir kaçını sayalım istersen: Uğur Çiftçi, Ahmet Oğuz, Ahmet Çalık, İrfan Can Kahveci, Soner Aydoğdu, Kerem Şeras, Giray Kaçar, Doğa Kaya Ve sayamadığımız niceleri. Evet onların hepsi senin gibi önce futbol okulumuza geldiler. Sonra orada başarılı görülüp altyapı takımlarımıza katıldılar.
Bu ilk adımı atmak için ise yapman gereken şey çok basit; bir büyüğünle beraber Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’ne geleceksin (Eğer evin daha yakınsa Etlik’te de bir okulumuz daha var) ve “ben futbolcu olmak istiyorum” diyeceksin. Hayallerini gerçekleştirmek için yapman gereken şeyler bundan sonra başlıyor. Öğretmenlerini dinlemen ve oyuna katılman. Her şey bu kadar kolay.
Unutmadan, kaydını almak için bazı belgelere ihtiyacımız var. İki fotoğrafın, nüfus cüzdanının fotokopisi ve doktordan futbol oynayabileceğine dair alınmış sağlık raporu. Elbette okulumuzun ücretli olduğunu söylemeliyiz. Ama gözün korkmasın. Senin bile harçlıklarınla biriktirebileceğin bir miktar bu.
GENÇLERBİRLİĞİ’Nİ TUTMASAM DA OKULA ALINIYOR MUYUM?
Madem okulumuzda top oynamaya başlayacaksın, kulübümüzü tanımalısın. Gençlerbirliği’ne duyacağın sevgi senle bizim aramızda kurulacak bağı güçlendirecektir. Biz seni sahada gördüğümüzde heyecanlanacağız. Sen de formamızı giydiğinde daha da heyecanlanacaksın. Heyecan futbolcuların dopingidir. Kulübünü, renklerini seversen forma seni hızlandırır, sana destek olur, sahada daha güçlü olursun. Formayı seversen o da seni sever, armaya saygı duyarsan senin de geleceğini aydınlatır.
Adınız Neden Gençlerbirliği?
Gençlerbirliği’nin bir benzeri yok, biliyor musun? Bir düşün bakalım. Her takımın isminde bir şehir, bir mahalle bulunur. Bizim adresimizse ismimizde değil armamızda yer alır. Yani Ankara’nın adını adımızda değil kalbimizin üzerinde taşırız.
Peki neden Gençlerbirliği? Çünkü bizi 15-16 yaşında gençler kurmuş da ondan. Şimdi ismi Ankara Atatürk Lisesi olan Ankara Sultani’sinde okuyan öğrencilerden biri okul takımına seçilemeyince olanları gidip babasına anlatmış. Sadece o değil iyi futbol oynadığını düşündüğü arkadaşları da seçilememiş. İyi öyleyse demiş, baba, siz de bir kulüp kurun, adınız Gençlerbirliği olsun! İsmimizin öyküsü bu. 1923’ten beri Ankara’da futbol sahalarındayız. Hep gençlerin kulübü olmuşuz, genç yetenekler keşfedip onları yetiştirmişiz. Sıra sende.
GENÇLERBİRLİĞİ’NİN GENÇ TAKIMINA GİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Gençlerbirliği genç takımlarında yer almanın en isabetli yolu futbol okulumuzdan geçiyor. Eğer yaşın 7-14 arasındaysa sen de her sene yaz ve kış olmak üzere iki dönem olarak açılan okulumuza kaydolmalısın. Yaz dönemi iki ay. Haftada üç gün. Kış dönemi (Ekim-Ocak) ve (Şubat-Mayıs) olmak üçer aylık sürede yapılıyor. Bu dönemlerde senin okulun da açık olduğu için sadece hafta sonu (Cumartesi- Pazar) geleceksin okulumuza. İstersen okulumuzu tanıtalım sana.
OKULUNUZ NEREDE HALI SAHADA MI OYNAYACAĞIM?
İki okulumuz var. Biri Beştepe’de diğeri Etlik’te. Beştepe’deki okulumuz onursal başkanımız İlhan Cavcav’ın adını taşıyan tesislerimizin içinde. Eğer öğrencimiz olursan sen de tesislerimizi Gençlerbirliği A Takımı’nın ve pilot takımımız Hacettepespor’un futbolcularıyla paylaşacaksın. Üç tane çim sahamız var. Ama onlarda oynamak için okulumuzu bitirmen ve altyapı takımlarının birine seçilmen gerekiyor. Ancak futbol okulumuzun kullandığı sahalarımızdan biri gerçek bir futbol sahası büyüklüğünde. Küçük bir sahamız daha var. Ama onun da zemini aynı. Sentetik çim sahalarımız dünya standartlarında. Bu ne demek peki? İstenirse o futbol sahasının üzerinde gerçek bir kupa maçı bile oynanabilir. Yani sahamız Ankara’da olup İstanbullu takımların ismini taşıyan okullarda olduğu gibi halı değil! Futbolu halıda değil gerçek bir futbol sahasında öğrenmek istiyorsan bize katılmalısın.
ALTYAPI TAKIMLARINIZ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Sınıfarımız yirmişer kişilik. Senin takımında ne senden büyük ne de senden küçük kimse olmayacak. 11 yaşındaysan bütün arkadaşların 11 yaşında. Biliyoruz bütün çocuklar yaş farkına rağmen anlaşabilir, ortak oyunlar kurabilir. Ama bedensel aktivitelerde aranızdaki küçük farklar bile öğrenmeyi zorlaştırır. Örneğin yaşın 11, 13 yaşındaki arkadaşın senden daha yetenekli olduğu için değil senden daha büyük olduğu için iyi çalım atar.
Her Sene Aynı Şeyleri Mi Öğreneceğim?
Her yaşın futbolda yapabilecekleri farklıdır. Bu yüzden Gençlerbirliği Futbol Okullarında her yaşa uygun bir antrenman programı uygularız. Nasıl okulda birinci sınıfa dördüncü arasında fark varsa, nasıl matematik her geçen yıl senin için daha da çeşitlenip zenginleşiyorsa, futbol da öyle. Yine de biz futbolun bir oyun olduğunu asla unutmayız. Çocuklar oyunu sever, sen de seviyorsun. Haliyle her derste önce yarım saat antrenman yapar, daha iyi top kullanmayı, top sürmeyi, şut çekmeyi öğrenir daha sonraki yarım saat de top oynarsın. Dönem sonunda ise bütün futbol takımlarımız kendi aralarında maçlar yapar. Yener veya yenilirsin, önemli değil. Emin ol hem öğrenir hem eğlenirsin.
FUTBOL OKULUNUZU BİTİRİNCE ALTYAPI’YA MI BAŞLIYORUZ?
Alt denildiğine bakma, sözün gelişi. Alışkanlık diyelim. Kimse altta veya üstte değil. Yoksa bizim için U10, U11, U12, U13, U14, U15, U16, U17, U19 ve U21 Gençlerbirliği’nin A takımıyla aynıdır. U13, 13 yaşından küçüklerin oynadığı takıma deniyor. Örneğin U13 yenildiğinde onlarla üzülür U16 yendiğinde onlarla seviniriz. Bütün altyapı takımlarımız Türkiye Futbol Federasyonu’nun belirlediği kategorilerde bütün yarışmalara katılır. Bazıları her hafta bazıları belli bir tarih aralığında gruplarına düşen rakipleriyle maçlar yapar. Ama centilmenlik, rakibe, seyirciye ve hakemlere saygı önceliğimizdir.
FUTBOL OKULUNA GELEMEDİM YİNE DE GENÇ TAKIMLARA GİDEMEDİM?
Hayır. Ama eğer futbol okulumuza kaydolduysan doğru yerdesin. Çünkü altyapı takımlarımızla futbol okulu takımlarımıza aynı ilgiyle yaklaşırız. Örneğin U11 takımında yer alan arkadaşların, 11 yaş grubundan çok da farklı bir antrenman programı almazlar. Onlar da futbol okulundaki sizler gibi aynı dersleri görür. Futbol okulunda geçirdiğin her sene genç takımlarımıza seçilme şansın devam eder. Her hafta derslere katılırsan hocalarımız seni daha fazla seyredecektir. Bu senin geleceğin için doğru kararın alınmasında çok önemlidir.
Futbol okuluna geldiğinde biz seni, sen bizi tanıyacaksın. Öyle ki, okuldan takımlara kimin ve neden seçileceğini, sen de bizim gibi bileceksin. Çünkü örneğin senin yeteneklerini en iyi takım arkadaşların bilir, sen de onları. Gençlerbirliği Futbol Okulu alanında ve şehirde en iyisidir. Dolayısıyla öğrencilerimiz de Ankara’daki en iyi futbolcu adaylarıdır. Onların arasında kendi yeteneklerinin farkına varırsın.
OKULUNUZA 6 YIL GELDİM DİYELİM KESİN FUTBOLCU OLUR MUYUM?
Elbette. Diyelim ki 15 yaşındasın. Ankara’ya yeni taşındın. Veya Ankara’daydın ama mahallenize yakın futbol okuluna gidiyordun, büyüdün ve antrenman yaptığınız halı saha sana küçük gelmeye başladı. Ama artık Gençlerbirliği’ne gelmek istiyorsun. Kapımız sana her zaman açık! Ama elbette önce seni tanımamız, yapabildiklerini ve yapamadıklarını görmemiz lazım. Bunun için bütün Türkiye’den genç futbolcular için hazırladığımız seçmelere katılabilirsin. Genelde yüzlerce gencin başvurduğu seçmelerimizi Haziran’ın üçüncü ve dördüncü haftası yapıyoruz. 12-16 yaşlarındaysan seçmelerimize başvurur ve katılırsın. Seçmelerimiz aynı yaşta katılımcıların oluşturduğu takımlar arasında maç yapılmasıyla gerçekleşir. Bu maçları genelde futbol okulumuzda ve altyapımızda çalışan bütün hocalarımız izler, adaylara puan verir. Seçmeleri kaçırdın diyelim. Ama tıpkı Gençlerbirliği’nin kuruluşunda rol alan gençler kadar ısrarlısın. Futbol okuluna gidemedim, seçmeleri de kaçırdım ama ben harika bir kaleciyim veya süper bir forvetim diyorsun. Yine değerlendiriyoruz. Seni yaş grubuna uygun grupla antrenmana alıyor, değerlendiriyor ve karar veriyoruz. Bazen karar süreci iki, üç antrenmanı bulabilir ama en sonunda senin ve bizim için doğru olduğunu düşündüğümüz bir sonuca ulaşırız. Ailen Ankara’da değil. Ama sen yine de Gençlerbirliği’ne katılmak istiyorsun. Eğer altyapı takımlarımızdan birine seçilirsen ve ailen de izin verirse, her şey mümkün. Tesislerimizde kalır, buraya yakın bir okulda eğitimine devam eder ve futbol hayatına profesyonel bir çatının altında devam edersin.
İlhan Cavcav Tesisleri: 0312 215 3000/191
Etlik Tesisleri: 0312 344 1030